RIPA-sääaseman lyhyt historiikki

Asema on aloittanut toimintansa 11.7.2009, jolloin tiedot eivät vielä siirtyneet nettiin.
Asematyyppi oli aluksi Oregon Scientific WMR 100, joka oli toiminnassa välillä 11.7.2009 - 25.7.2011.
Sääasemaohjelmistona on ollut oikeastaan alusta saakka Weather Display. Elokuusta 2010 lähtien rekisteröitynä versiona.
Elokuusta 2010 lähtien sääaseman tiedot ovat olleet netissä. Alkuaikoina oli kuitenkin merkittävästi ongelmia, jotka aiheutuivat omasta em. ohjelman vajavaisesta tuntemisestani.
WMR 100:n langattomuus aiheutti jatkuvasti ongelmia. Ulko- sekä  sadeanturi lakkasivat ajoittain näkymästä.
Aseman tyyppi vaihtui 25.7.2011 La Crossen WS 2355:ksi, jonka pääanturi oli langattomasti yhteydessä keskusyksikköön.
Tuulianturi oli aluksi ulkovaraston harjalla ja sadeanturi kaivon kannella.
Langattomuudesta aiheutui tämänkin sääaseman kanssa ongelmia, mutta ei läheskään yhtä paljon kuin WMR:n kanssa.
Kyllästyin yhteysongelmiin ja päätin liittää sääaseman langallisesti PC:lle. Tämä muutos tehtiin helmi - maaliskuun vaihteessa 2012.
Anturien paikkoja muutettiin myös samassa yhteydessä.
Tuolloin lämpötila-anturi oli talon pohjoisseinällä n. metrin korkeudella. Tuulianturi oli päärakennuksen lisäsiiven päädyssä hivenen harjakorkeuden yläpuolella. Sadeanturi oli siirretty myös johtopituuden sallimissa rajoissa talon pohjoispuolelle.
Vanha WMR on tavallaan vara-asemana. WMR lähettää -silloin kuin suostuu, tiedot Cumulus-sääasemaohjelmalle.
Aseman ja antureiden paikka muuttui 19.10.2013, kun muutimme uuteen asuintaloon. Anturi on nyt tontin lounaisnurkassa n. kahden metrin korkeudella.
Alkusyksyllä 2013 lakkasi LaCrossen asema kommunikoimasta PC:n kanssa. Epäilykset viasta kohdistuvat USB to Serial-palikkaan ja ukkoseen.
Käytännössä syksystä 2013 lähtien WMR on ollut ainoa asema tammikuuhun 2015 saakka. Näin ollen pääaseman ja vara-aseman tiedot ovat olleet samoja, mutta sääasemaohjelmia on ollut käytössä kaksi.
Aivan vuoden 2014 lopulla alkoi jälleen ilmetä yhteysongelmia WMR:n konsolin ja antureiden välillä. Nyt etäisyyttä konsolilta antureille on vain n. 10m ja yksi ulkoseinä välissä.
Tammikuussa 2015 hankittiin Davis Vantage Vue, joka toimii nyt 23.3.2015 alkaen pääasiallisena sääasemana. Edelleen ovat käytössä myös LaCrossen asema (ei PC-yhteyttä) ja WMR (Cumulus-ohjelman kautta vara-asemana).
Kaikkien asemien lämpötila- ja tuulianturit ovat 1.7-2.5m korkeudella sekä muiden kuin Vuen sadekipot n. 80cm korkeudella tontin lounaisnurkassa.

23.3.2015, Raimo Vuori